top of page

Manifest a favor de l'esport femení


El sènior femení del BCN Sants, amb el suport del club, va tenir la iniciativa de posar-se un lema a la samarreta de joc en contra de les discriminacions a les dones en el món de l'esport i a la societat. Arran d'això, durant la presentació d'equips van llegir un manifest el dia 1 de febrer.

Amb aquest, les noies volen dir prou a tota mena de discriminacions cap a les dones i l'esport femení, demanant la igualtat entre nois i noies.


Tot seguit el manifest:

Escrit a favor de l’igualtat i en contra la violència de gènere

“No juguis com una nena”. La connotació negativa de la frase afebleix el gènere femení i provoca que des de petits /es, associem que la nena no es capaç de jugar a cap esport sense que sigui jutjada i menyspreada.

“Mira aquesta com va vestida, sembla que vingui a jugar només per ensenyar”. Estem fartes de que ens diguin com hem de vestir-nos. Vull jugar com em senti còmode i no com els espectadors em volen veure.

“Mira la número 10, està boníssima... Mira la número 12, li boten les tetes quan corre”. Estem fartes que cada partit sigui una oportunitat per comentar els nostres cossos, tot sexualitzant-los com si fossin un objecte.

“No pot ser que et finti una noia”. Què? Perdona? Ah es veritat, no recordava que l’ego masculí comporta infravalorar les dones en el joc. Si penses que una noia no pot superar a un noi tens un problema, se’n diu masclisme!

“Haurien de fer altres normes per a les noies, total, no aguanten cap tipus de contacte”. Estem fartes de que el sexisme estigui present en l’handbol. No per sentir-se dona ets menys capaç. Si algú d’aquest pavelló en dubta, demaneu-li a la Julia que us demostri el que es un bon contacte.

Aquestes frases són algunes de les moltes que rebem només pel fet de sentir-nos dones i jugar a un esport. I això es perquè l’esport es un dels àmbits més afectats pel sistema heteropatriarcal en el que estem tots i totes sotmeses.

La lluita feminista es una lluita que protagonitzem les dones en la mesura en què som les afectades d’aquesta estructura cultural i social. Però no serveix de res si no rebem la contribució dels homes. Per això us demanen la vostre participació en el nostre empoderament. Diguem prou: des del BCN Sants volem un tracte en l’esport no masclista cap a les dones i per tant, que se’ns tracti per igual.

Ara més que mai ens necessitem les unes a les altres per empoderar-nos i fer-nos sentir en el món de l’esport femení, ocupant el lloc que ens pertoca sense que ningú ho menyspreï.

Som un equip format per noies lluitadores, decidides i segures de nosaltres mateixes. No permetrem ni un menyspreu més. Diguem prou. Es per això, que avui us presentem aquesta samarreta amb el lema “només si és si”. Volem que aquesta frase reivindicativa serveixi com a exemple a seguir per a les futures generacions del club, les quals n’estem segures que seran igual i més fortes que nosaltres.

La notícia ha tingut ressó a les xarxes socials:

- Sants3 Radio:

- Diari Línea Sants:

- Notícies TV3:

- Twitter:

- Reportatge Valonmano:

- Fotos de la presentació:

Esperem que altres clubs i esports s'addereixin a la iniciativa!

bottom of page