top of page

LA NOSTRA HISTÒRIA

La història d'un club olímpic

El Club Esportiu Handbol BCN Sants UBAE va néixer l'1 de juny de 1992 de la voluntat d'un grup d'amants de l'handbol de crear un club a la ciutat de Barcelona, en concret al barri de Sants. Al llarg de la seva història, el club ha comptat amb la dedicació i l'esforç de nombrosos homes i dones que han gestionat les seves activitats, amb un reconeixement especial als que van assumir el repte de fundar-lo: Miquel Reverter, Joaquim Nogué, Enric Picas, Toni Serra, Fulgenci Jimenez, Jordi Làzaro, Pep Salvador, Ramon Grau, Joan Landa i Brumos, Fulgenci Gimenez De Cisneros, Miquel Reverter Sancho, Jaume Navarro i Martí Niubò, que van ser alguns dels 25 socis fundadors del Club.

Desafortunadament, en aquella època olímpica de 1992, només existia al districte de Sants-Montjuïc el Grup Esportiu SEAT com a club d'handbol, el qual ja ha desaparegut. A la resta de la ciutat, a part de la secció d'handbol del FC Barcelona, cada vegada eren menys els equips disponibles, la majoria dependents de centres educatius i sense una estructura clara de club específic d'handbol com el nostre.

Tot i la nostra voluntat de realitzar activitats al Poliesportiu Municipal de l'Espanya Industrial, degut a la seva bona ubicació i a l'origen de la majoria dels nostres jugadors, no ho vam poder fer fins a un any més tard, ja que les instal·lacions necessitaven ser condicionades després dels Jocs Olímpics. Això ens va portar a realitzar la primera temporada del club a les instal·lacions del Joan Miró, gestionades per l'AE l'Eixample.

Inicialment, vam comptar amb la participació de 3 equips a les categories cadet, juvenil i la ja desapareguda categoria júnior.

No seria fins a l'any 1995 que es constituiria l'equip sènior del club, entrenat en la seva primera temporada per en Sergi Petit, que va portar l'equip a un brillant ascens a Primera Catalana (actual Lliga Catalana) en la seva segona temporada a Segona Catalana, aconseguint l'ascens al camp del Balsareny.

Una de les millors èpoques de la nostra història, en quant a la branca masculina, es va viure des de mitjans dels anys 90 fins a principis dels anys 2000:

  • La temporada 1994-1995, l'equip Cadet va assolir l'ascens a la Lliga Catalana.

  • La temporada 1996-1997, l'equip Sènior va assolir l'ascens a Primera Catalana.

  • La temporada 1996-1997, l'equip Juvenil va guanyar el campionat de Segona Catalana.

  • La temporada 1997-1998, l'equip Juvenil va assolir l'ascens a la Lliga Catalana.

  • La temporada 1998-1999, l'equip Júnior va assolir la classificació per a la 1a Fase del Campionat d'Espanya (Màlaga).

  • La temporada 1999-2000, l'equip Cadet va guanyar la Copa Primavera.

  • La temporada 1999-2000, l'equip Júnior va guanyar el campionat de Primera Catalana.

  • La temporada 1999-2000, l'equip Júnior va assolir la classificació per a la 1a Fase del Campionat d'Espanya (Alcobendas).

  • La temporada 2000-2001, l'equip Cadet va guanyar la Copa Primavera.

  • La temporada 2000-2001, l'equip Júnior va assolir la classificació per a la 1a Fase del Campionat d'Espanya (Alcobendas).

  • La temporada 2001-2002, l'equip Júnior va ser subcampió de Primera Catalana.

  • La temporada 2001-2002, l'equip Júnior va assolir la classificació per a la Fase Final del Campionat d'Espanya (Sant Esteve Sesrovires), aconseguint la medalla de bronze.


Durant aquests gloriosos anys, es va començar a treballar en la promoció i formació de l'handbol escolar, arribant a algunes finals de Barcelona organitzades pel CEEB.

Al llarg de diverses temporades, el nostre club va organitzar un dels tornejos internacionals d'handbol més importants del país, el Memorial Ramón Mentruit i Soler, en honor a un dels nostres joves jugadors i fundadors. En aquest prestigiós torneig internacional, vam comptar amb la participació regular d'equips com el FC Barcelona i el BM Granollers, així com equips de tot el món, entre els quals destaca la selecció olímpica de Kuwait, en la seva preparació pels JJOO d'Atlanta 1996.

La secció de veterans va veure la llum el 1999, amb partits matinals els dissabtes al CEM Aiguajoc durant uns anys. Els jugadors triaven equips i colors en cada partit, mantenint una classificació individual segons els triomfs. Quan la Federació Catalana va establir la 1a Lliga de Veterans i es va crear un equip del club, la secció va ser reorientada i va concloure el seu curs el 2004. Alguns membres notables inclouen Jordi Lázaro, Fernando Méndez, Jordi Puyo i altres.

Durant la temporada 2002-03, vam tenir fins a dos equips sèniors, un a Tercera Catalana i l'altre a Primera Catalana. Malauradament, des del 2004-05, hem hagut de centrar-nos exclusivament en la base, que considerem fonamental.

Tot i això, durant la temporada 2009-2010, vam poder reviure l'equip sènior masculí, gràcies a un grup estable que va passar per totes les categories, des de benjamins fins a sèniors.

L'equip sènior masculí va aconseguir grans èxits, guanyant la Copa Federació la temporada 2010/2011 i quedant subcampions de la Tercera Catalana la temporada següent, amb l'ascens de categoria. Després d'un nou ascens a Segona Catalana la temporada 2013/2014, i malgrat una breu pèrdua de categoria durant la temporada 2017-2018, vam recuperar-la ràpidament. En l'actualitat, el primer equip sènior masculí competeix a Primera Catalana després d'aconseguir el segon ascens consecutiu durant la temporada 2018-2019. Des de 2019, el club compta amb dos equips sèniors masculins.

 

Pel que fa a la secció femenina del club, va trigar una mica més a consolidar-se, com sovint passa amb els esports de contacte, degut als estereotips socials preexistents. El primer equip femení es va formar a principis dels anys 2000, inicialment a la categoria infantil, amb noies provinents d'escoles del barri com ara el Pràctiques 2 o l'Emperador Carles. No obstant això, no va ser fins al 2013 que es va establir el primer equip sènior femení, gràcies a un grup estable de noies que van evolucionar des de la categoria benjamina, també provinents d'escoles del barri com l'Escola Proa o l'Escola Barrufet. Gràcies al treball constant, durant la temporada 2018-2019, el club es va convertir en el primer club d'handbol de Barcelona amb una línia femenina completa, que inclou equips femenins de totes les edats. Aquesta fita s'ha mantingut des de llavors fins a la temporada 2021-2022.

Durant la mateixa temporada 2018-2019, l'equip sènior femení, que encara incloïa jugadores del primer equip femení format el 2013, va aconseguir l'ascens a la Lliga Catalana. Des d'aleshores, el club compta amb dos equips sèniors femenins.

Aquesta temporada, els segons equips sèniors del club competiran a Segona Catalana.

La temporada 2018-2019 va ser notable pels èxits, ja que per primera vegada en la història de l'handbol femení del club, dos equips de la base van superar les fases classificatòries i van jugar a la Lliga Catalana: l'Infantil i el Cadet Femení.

A l'estiu del 2019, el club va participar per primera vegada en dos tornejos d'handbol platja amb un equip Infantil Femení i un equip Juvenil Masculí.

Malauradament, el 2020, les restriccions derivades de la pandèmia de la COVID-19 van limitar el desenvolupament normal del nostre esport. Tot i això, malgrat les dificultats d'entrenament, els nostres equips van demostrar un gran rendiment.

Així doncs, gràcies al treball col·lectiu i a la dedicació dels membres del club, sembla que els èxits esportius tornen a arribar. La història recent del club està plena de fites memorables, entre les quals destaquen:

 

  • La temporada 2010-2011, l’equip sènior masculí va assolir la Copa Federació de 3a Catalana.

  • La temporada 2011-2012, l’equip sènior masculí va assolir l’ascens a 3a Preferent.

  • La temporada 2013-2014, l’equip sènior masculí va assolir l’ascens a 2a Catalana.

  • La temporada 2014-2015, l’equip infantil masculí va assolir la Copa Federació.

  • La temporada 2017-2018, l'equip sènior masculí va assolir l'ascens a 2a Catalana.

  • La temporada 2018-2019, els equips Infantil femení i Cadet femení competeixen a Lliga Catalana.

  • La temporada 2018-2019, l'equip sènior femení va assolir l'ascens a Lliga Catalana.

  • La temporada 2018-2019, l'equip sènior masculí va assolir l'ascens a 1a Catalana.

  • La temporada 2019-2020, l’Infantil femení i els dos Cadets femenins competeixen a Lliga Catalana. Malauradament, a causa de la COVID-19, les competicions no es van poder finalitzar.

  • La temporada 2020-2021, l’equip Infantil femení Negre i el Cadet femení Negre competeixen a Lliga Catalana assolint el 6è i el 10è lloc respectivament de tota Catalunya.

  • La temporada 2020-2021, l’equip Cadet Masculí Negre queda subcampió de Primera Catalana, a casa, contra l’Handbol Mataró en un partit molt emocionant.

  • La temporada 2020-2021, el primer equip Sènior masculí queda primer de 1a Catalana, a casa, contra el SD Espanyol. Malauradament, la pandèmia no permet ascensos.

 

Des del Club no només es vol promoure l’handbol amb la pràctica esportiva habitual dins del marc dels entrenaments i la competició, sinó que des de gairebé als seus inicis i fins a l’actualitat, es desenvolupen un seguit d’activitats amb la finalitat d’aproximar al màxim l’handbol als nois i noies del districte, i poder seguir fent créixer la família del BCN Sants.

 

1996 marca el naixement d'EL PARCBOL. Durant tres temporades, des de 1996 fins al 1999, el club va organitzar activitats a les pistes poliesportives del Parc de l'Espanya Industrial. Cada matí, de 10 a 13h, un equip de tècnics i voluntaris muntava camps de handbol amb porteries desmuntables de ferro i marcaven el terreny de joc amb guix. L'objectiu principal era introduir el handbol als nens i nenes del parc, oferint-los la possibilitat de continuar jugant en algun dels equips del club.

Al final dels anys 90, va néixer LES SESSIONS DE TAST A LES ESCOLES amb l'objectiu de difondre el nostre esport. Aquesta iniciativa va començar per captar jugadors i jugadores, oferint sessions de tast durant les hores d'educació física en diferents escoles. Entrenadors disponibles visitaven les escoles interessades per introduir els alumnes en el handbol i despertar interès. Algunes persones que ara són entrenadores o directius del club van descobrir l'esport a través d'aquestes sessions.

CAP NEN, CAP NENA SENSE OPORTUNITAT DE JUGAR HANDBOL. Aquesta altra iniciativa promocional es dirigia a determinats centres educatius i solia estar vinculada a les sessions de tast. Convidàvem els alumnes interessats a participar en un curs d'handbol gratuït al primer trimestre (el club assumia els costos materials i de tècnics, mentre que l'escola proporcionava un horari per a la pista). Si després d'aquest primer trimestre hi havia prou interès, es continuava l'activitat amb una quota mínima o es formava un equip d'handbol al mateix centre escolar (amb el suport del BCN) o s'integraven als equips del club.

El 2014 va veure la llum la popular MINILLIGA amb la col·laboració de tots els membres del Club. Aquest projecte estava destinat als centres educatius interessats i especialment als seus alumnes. Amb la participació d'escoles com l'Escola Proa, el Barrufet, Sant Medir o Jaume I, entre altres, el club ha organitzat 6 edicions fins ara, interrompudes per la COVID-19. Esperem poder gaudir-ne aviat de nou.

2016: S'inicia el Campus d'Handbol, un esdeveniment esperat que ofereix una experiència d'oci i, evidentment, la pràctica de l'handbol. Gràcies a la gran acollida i els comentaris positius, aquest any celebrem la cinquena edició. (Per a una visió general, us convidem a veure les fotografies AQUÍ).

2017: Amb la voluntat de fomentar la pràctica esportiva femenina i assolir la igualtat dins del club, es posa en marxa el Campus d'Handbol Femení durant les festes de Setmana Santa.


Per completar aquest recorregut sobre la promoció, l'evolució i els èxits del club, és imprescindible reconèixer el treball realitzat pels diversos presidents que han liderat el club durant aquests primers 30 anys. A través de diferents etapes, sis persones han assumit aquesta responsabilitat, alguns en mandats successius: Martí Niubò, Jaume Navarro, Dani Landa, Jordi Peirò, Albert Navalpotro, Sebastià Capella  en Quico i moltes altres persones que han col·laborat per amor al nostre club.

Els nostres colors

Al llarg dels anys el club han anat canviant de colors, sí, sí, com ho llegiu, no sempre hem jugat de negre.

Els primers colors de l’equipatge del club, la temporada 1992-1993, van ser una samarreta blau marí.

En la temporada 1993-1994 es va canviar a samarreta verda, amb mànigues negres, i pantaló negre.

La temporada 1998-1999, es van canviar a una samarreta totalment verda (d’una altra tonalitat) amb el pantaló del mateix color. I es va incorporar una segona equipació de color vermell.

Finalment, la temporada 2001-2002 es va optar pels actuals colors, negre amb blanc (del que se n'han fet diferents dissenys, aplicant el blanc sobre les mànigues, o laterals, o sobre les espatlles) i pantaló negre mantenint la segona equipació vermella, que posteriorment va canviar a verd. Actualment, però, s’ha acabat recuperant la segona equipació vermella.

bottom of page