top of page

La nostra història

La història d'un club olímpic

El Club Esportiu Handbol BCN Sants UBAE va néixer l’1 de Juny de 1992 de la voluntat d’un grup d’amants de l’handbol de crear un club a la ciutat de Barcelona, en concret al barri de Sants. Al llarg de la història del club hi ha hagut diversos homes i dones que han dedicat el temps i esforços a gestionar el club, amb un especial reconeixement als que van assumir el repte de posar en marxa el club: Miquel Reverter, Joaquim Nogué, Enric Picas, Toni Serra, Fulgenci Jimenez, Jordi Làzaro, Pep Salvador, Ramon Grau, Joaquim Nogué, Joan Landa i Brumos, Fulgenci Gimenez De Cisneros, Miquel Reverter Sancho, Jaume Navarro i en Martí Niubò foren alguns dels 25 socis fundadors del Club.

Malauradament, per aquelles dates olímpiques de 1992, només existia al districte de Sants-Montjuïc el Grup Esportiu SEAT, com a club d’handbol, que a hores d’ara ja ha desaparegut. A la resta de la ciutat, a banda de la secció d’handbol del FC Barcelona, cada cop eren menys els equips que hi havia, la gran majoria dels quals depenien de centres d’ensenyament i sense una clara estructura de club específic d’handbol com la nostra.

Tot i la nostre voluntat de poder realitzar les activitats en el Poliesportiu Municipal de l’Espanya Industrial (degut a les seves bones comunicacions, al fet que la majoria de jugadors procedissin del Joventut Les Corts i l’escola Núria Perpinyà de Sants, així com el gran nombre d’escoles sense pràctica esportiva organitzada que hi havia properes a aquesta instal·lació) no ho vam poder fer fins un any més tard, ja que s’havia d’acabar de condicionar la instal·lació després de la celebració dels JJOO. Això ens va comportar realitzar la primera temporada del club a les instal·lacions del Joan Miró, gestionades per l’AE l’Eixample.

Inicialment vam comptar amb la participació de 3 equips, de la categoria cadet, juvenil i la ja desapareguda categoria júnior.

No seria fins l’any 1995 que es constituîria l’equip sènior del club, entrenat en la seva primera temporada per en Sergi Petit, que en una grandiosa segona temporada a Segona Catalana, l’equip sènior, va acabar assolint l’ascens a Primera Catalana (actual lliga Catalana),  al camp del Balsareny.

 

Una de les millors èpoques de la nostre història, pel que fa a la vessant masculina, es va viure des de mitjans dels anys 90 fins als primers anys del 2000:

  • La temporada 1994 – 1995 l’equip Cadet va assolir l’ascens a Lliga catalana

  • La temporada 1996 – 1997 l’equip Sènior va assolir l’ascens a Primera Catalana

  • La temporada 1996 – 1997 l’equip Juvenil va assolir el campionat de Segona Catalana

  • La temporada 1997 – 1998 l’equip Juvenil va assolir l’ascens a Lliga catalana

  • La temporada 1998 – 1999 l’equip Júnior va assolir la classificació per la 1a Fase del Campionat d’Espanya (Màlaga)

  • La temporada 1999 – 2000 l’equip Cadet va assolir la copa primavera

  • La temporada 1999 – 2000 l’equip Júnior va assolir el campionat de 1a Catalana

  • La temporada 1999 – 2000 l’equip Júnior va assolir la Classificació per la 1a Fase del Campionat d’Espanya (Alcobendas)

  • La temporada 2000 – 2001 l’equip Cadet va assolir la copa primavera

  • La temporada 2000 – 2001 l’equip Júnior va assolir la Classificació per la 1a Fase del Campionat d’Espanya (Alcobendas)

  • La temporada 2001 – 2002 l’equip Júnior va assolir el sotscampionat de 1a Catalana

  • La temporada 2001 – 2002 l’equip Júnior va assolir la Classificació per la Fase Final del Campionat d’Espanya (Sant Esteve Sesrovires), aconseguint la medalla de bronze

 

Al llarg d’aquests anys gloriosos, es va començar a treballar amb l’handbol escolar i formatiu, aconseguint arribar a algunes finals de Barcelona organitzades pel CEEB.

Durant vàries temporades el nostre club va realitzar un dels torneigs internacionals d’handbol més importants del nostre país, el Memorial Ramón Mentruit i Soler, en honor a un dels nostres joves jugadors i fundadors que malauradament ens va deixar poc després de la fundació del Club. En aquest torneig de prestigi internacional, vam poder comptar amb la participació regular d’equips com el FC Barcelona i el BM Granollers, així com equips d’arreu del món, entre els quals cal destacar, la selecció olímpica de Kuwait, en la seva preparació pels JJOO d’Atlanta 1996.

La creació de la secció de veterans, es va posar en marxa l’any 1999, i que durant un parell d’anys va consistir en fer partits els dissabtes al matí, al CEM Aiguajoc. Els jugadors triaven amb quin equip i color jugaven cada vegada, i s’arrossegava una classificació individual en funció dels partits guanyats. Amb la posada en marxa per part de la Federació Catalana de la 1a. Lliga de Veterans, i amb la creació d’un equip del club, es va reorientar la secció, que deixaria de funcionar l’any 2004. Alguns dels components d’aquell equip foren: Jordi Lázaro, Fernando Méndez, Jordi Puyo, Toti Soler, Nacho Fernández, Joaquim Garriga “Gueti”, Martí Niubò, Antonio Romero, Ferran Liñán, Josep Maria Elias, Albert Estrada, Javier Unzueta, Joan Landa, Josep Maria Vidal, Isidro Hidalgo, Carlos Coralt i Gustavo Gómez

 

La temporada 2002-03 es van poder formar fins a 2 equips sèniors, un a la Tercera Catalana, mentre que l’altre es mantenia com l’equip més regular de la 1a Catalana sènior. Per desgràcia, a partir de la temporada 2004-05 es va haver de prescindir d’aquests equips i centrar-nos només en el treball de base, que a dia d’avui creiem elemental.

 

Tot i centrar-nos en el treball de base, la temporada 2009-2010 vam poder recuperar l’equip Sènior Masculí, després d’aconseguir una continuïtat en un grup estable de la base del club que han passat per totes les categories des de benjamins fins a sèniors.

 

Durant la temporada 2010/2011, l’equip Sènior Masculí es va proclamar campió de la Copa Federació i en la següent temporada 2011/2012, va quedar sotscampió de la 3a Catalana, aconseguint així l’ascens de categoria. La temporada 2013/2014 va dur un nou ascens pel nostre equip, a Segona Catalana, plaça que va perdre durant la temporada 2017-2018 però va recuperar la temporada següent. Actualment el primer equip Sènior Masculí del club competeix a Primera Catalana, gràcies al segon ascens consecutiu de categoria assolit durant la temporada 2018-2019. A dia d’avui i des del 2019, el club consta de 2 equips sèniors masculins. 

 

Pel que fa a la branca femenina del club aquesta va trigar una mica més en arribar ja que per desgràcia, com passa amb la majoria dels esports de contacte, els estereotips de la societat, fan mal. El primer equip íntegrament femení del club es va constituir a inicis dels anys 2000, a la categoria d’infantil format per noies de les escoles del barri com ara el Pràctiques 2 o l’Emperador Carles, però no va ser fins al 2013 que es va constituir el primer equip Sènior Femení del club gràcies a la continuïtat d’un grup estable de noies des de benjamines també procedents d’escoles del barri com l’Escola Proa o l’Escola Barrufet. Gràcies a la feina feta i a la dedicació, durant la temporada 2018-2019 es va aconseguir ser l’únic club d’handbol de Barcelona ciutat, amb una línia femenina completa, és a dir, amb equips femenins de totes les edats. Aquesta fita s’ha pogut tornar a assolir enguany (temporada 2021-2022). 

 

També durant la temporada 2018-2019, l’equip Sènior Femení del Club, format encara per part de les jugadores integrants d’aquell equip sènior pioner format el 2013, va assolir l’ascens a Lliga Catalana. Des de llavors, el club manté 2 equips sèniors femenins.

Enguany, els segons equip sèniors del club jugaran a segona catalana. 

 

La temporada 2018-2019, va ser una temporada de grans èxits, ja que per primera vegada en la història de l’handbol femení del club, 2 equips de la base, va aconseguir superar les fases classificatòries i jugar a Lliga catalana; l’Infantil i el Cadet Femení. 

 

L’estiu del 2019, per primera vegada, el Club va participar en dos tornejos d’handbol Platja amb un equip Infantil Femení i un equip Juvenil Masculí. 

 

Malauradament, al 2020 el desenvolupament normals del nostre esport es va veure afectat per les limitacions causades per la pandèmia mundial de la COVID-19, però malgrat les hores d’entrenament no van ser les desitjades, els nostres equips van fer grans papers. 

 

Així doncs, gràcies a la feina feta i a la col·laboració de tots els integrants del Club, poc a poc sembla que els èxits esportius tornen al Club i la història més recent del club ens deixa moltes fites per a recordar entre les que poden destacar : 

 

  • La temporada 2010 – 2011 l’equip Sènior masculí va assolir la Copa Federació de 3a Catalana

  • La temporada 2011 – 2012 l’equip Sènior masculí va assolir l’ascens a 3a Preferent

  • La temporada 2013 – 2014 l’equip Sènior masculí va assolir l’ascens a 2a Catalana

  • La temporada 2014 – 2015 l’equip Infantil masculí va assolir la Copa Federació

  • La temporada 2017 – 2018 l'equip Sènior masculí va assolir l'ascens a 2a Catalana

  • La temporada 2018-2019 els equips Infantil femení i Cadet femení competeixen a Lliga Catalana. 

  • La temporada 2018 – 2019 l'equip Sènior femení va assolir l'ascens a Lliga Catalana

  • La temporada 2018 – 2019 l'equip Sènior masculí va assolir l'ascens a 1a Catalana

  • La temporada 2019-2020 l’Infantil femení i els dos Cadets femenins competeixen a Lliga Catalana. Malauradament, a causa de la COVID19 les competicions no es varen poder finalitzar.

  • La temporada 2020-2021 l’equip Infantil femení Negre i el Cadet femení Negre competeixen a Lliga Catalana assolint el 6è i el 10è lloc respectivament de tota Catalunya. 

  • La temporada 2020-2021 l’equip Cadet Masculí Negre, queda sotscampió de Primera Catalana, a casa, contra l’Handbol Mataró en un partit molt emocionant. 

  • La temporada 2020-2021 el primer equip Sènior masculí queda primer de 1a Catalana, a casa, contra el SD Espanyol. Malauradament, la pandèmia no permet ascensos. 

 

Des del Club no només es vol promoure l’handbol amb la pràctica esportiva habitual dins del marc dels entrenaments i la competició, sinó que des de gairebé als seus inicis i fins a l’actualitat, es desenvolupen un seguit d’activitats amb la finalitat d’aproximar al màxim l’handbol als nois i noies del districte, i poder seguir fent créixer la família del BCN Sants. 

 

  • 1996: S’inicia EL PARCBOL. Durant 3 temporades, del 1996 al 1999  el club va organitzar a les pistes poliesportives del Parc de l’Espanya Industrial. Els matins de 10 a 13h, un grup de tècnics i de voluntaris habilitaven camps de handbol utilitzant unes pesades porteries desmuntables de ferro i pintant amb guix el terreny de joc. L’objectiu era fer jugar, fer provar l’handbol a nens i nenes que es trobessin al parc. Oferint-los l’opció de continuar practicant-lo en algun dels equips del club. 

  • Finals dels anys 90:  

    • Es comencen LES SESSIONS DE TAST A LES ESCOLES amb la voluntat de donar a conèixer el nostre esport, el club va engegar una altre acció de promoció i captació de jugadors i jugadores, oferint sessions de tast dins de les hores d’educació física dels centres educatius. En funció dels horaris de cada escola, tots els entrenadors amb disponibilitat horària que els ho permetia, en grups de 2 o 3, anaven a les escoles interessades per desenvolupar sessions d’iniciació a l’handbol amb l’objectiu de que agradés a l’alumnat participant. Algún jugador, alguna jugadora, fins i tot alguns/es que han acabat essent entrenadors/es o directius/ves del club van entrar en contacte amb el nostre esport i club mitjançant aquestes sessions de tast.

    • CAP NEN, CAP NENA SENSE OPCIÓ A JUGAR A L’HANDBOL. Aquesta ha estat una altre acció de promoció de l’handbol en alguns centres educatius, habitualment vinculada a les sessions de tast. Consistia en convidar als nens i nenes que ho desitgessin a apuntar-se a un curset d’handbol gratuït durant el primer trimestre del curs (el club assumia els costos de material esportiu i tècnics, i l’escola proporcionava un horari lliure de la seva pista). Si passat aquest primer trimestre hi havia un nombre suficient de nens/es amb interès en continuar participant de l’activitat, però pagant una quota mínima, el grup continuava amb l’opció d’esdevenir grup propi d’handbol en el propi centre (dirigit pel BCN) o bé s’incorporaven a equips del club (en cas de no ser-ne suficients).

  • 2014: s’inicia la famosa MINILLIGA gràcies a l'ajuda de tots els integrants del Club. Un projecte de promoció de l’handbol adreçat als centres educatius que desitgin participar, i concretament als nens i nenes de les escoles participants. Amb la participació d’escoles com l’Escola Proa, el Barrufet, Sant Medir o Jaume I entre moltes d’altres, el club n’acumula un total de 6 edicions que s’han vist aturades per causes majors de la COVID19 però que ben aviat, podrem entre tots tornar-ne a gaudir. 

  • 2014: el club es suma al projecte d’INTERCANVI AMB MONTPELLIER, iniciat al 2011 i gestionant pel Secretariat de SHB, promogut per l'Ajuntament de Barcelona. No obstant en les 4 darreres edicions el rol del Secretariat va ser més d'acompanyament a les entitats que van  assumir col·legiadament la coordinació de l'intercanvi, entre les quals, hi havia el nostre Club. Així doncs amb l'objectiu d'ampliar horitzons i fomentar la internacionalitat, des del 2014 s’ha participat en aquest intercanvi ja que no va ser fins llavors que es va trobar un club d’handbol a la localitat, un projecte on cada any els nostres equips cadets i juvenils han participat fins a l’arribada de la pandèmia en un intercanvi amb dos clubs d’handbol de Montpellier. De manera alterna, els nostres nois i noies o bé han anat o bé han rebut l’estada dels membres dels clubs en qüestió per compartir un cap de setmana llarg d’handbol, fer amics i conèixer la ciutat i compartir maneres de viure l’handbol.

  • 2016: el club comença a realitzar l’esperat Campus d’Handbol destinat tant al lleure com òbviament, a la pràctica del nostre esport, l’handbol. Gràcies a la gran adherència i al bon feedback, enguany se n’ha realitzat ja la V edició. (Si voleu anar fent boca per l’any que ve, us convidem a fer una ullada a les fotografies que trobareu AQUÍ).

  • 2017: amb la idea se seguir promovent la pràctica esportiva femenina dins de l’handbol i poder assolir una pràctica igualitària al nostre club, es va iniciar el Campus Handbol Femení, realitzar durant les festes de Setmana Santa.

 

I finalment, com no, per acabar de tancar aquesta explicació de promoció, evolució i èxits, creiem que cal reconèixer la feina feta per les diferents persones que han assumit la presidència durant aquests primers 30 anys del club, les 6 persones que en diferents etapes (alguns durant més d’un mandat) han dirigit el club han estat: Martí Niubò, Jaume Navarro, Dani Landa, Jordi Peirò, Albert Navalpotro i en Sebastià Capella.

 

ELS COLORS DEL CLUB

Al llarg del anys el club han anat canviant de colors, sí sí, com ho llegiu, no sempre hem jugat de negre:

Els primers colors de l’equipatge del club, la temporada 1992-1993, van ser una samarreta blau marí.

En la temporada 1993-1994 es va canviar  a samarreta verda, amb mànigues negres, i pantaló negre.

La temporada 1998-1999, es van canviar a una samarreta totalment verda (d’una altre tonalitat) amb el pantaló del mateix color. I es va incorporar una segona equipació de color vermell.

Finalment, la temporada 2001-2002 es va optar pels actuals colors negre amb blanc (del que se’n han fet diferents dissenys, aplicant el blanc sobre les mànigues, o laterals, o sobre les espatlles) i pantaló negre mantenint la segona equipació vermella, que posteriorment va canviar a verd. Actualment però, s’ha acabat recuperant la segona equipació vermella.

bottom of page