Minilliga Handbol
Introducció
L’objectiu principal del Club és la promoció i la pràctica de l’handbol entre noies i nois de totes les edats, promovent els valors de l'esport en equip com el compromís, la col·laboració, el respecte, la cooperació i l’esforç.
L'àrea d'actuació és preferentment als barris de Sants, Hostafrancs, Sants-Badal, la Bordeta i la Marina, però també per a qualsevol noia o noi que tingui interès a jugar a handbol.
La filosofia del Club contempla:
-
No excloure a ningú d’iniciar-se a la pràctica del nostre esport, i propiciar la participació de tota persona que desitgi jugar a handbol.
-
Educar en els valors de l’esport, principalment en: esforçar-se, compartir, comprometre’s, respectar, col·laborar.
-
Ser el màxim de competitius, però mantenint com a criteri una pedagogia d’aprenentatge esportiu que permeti el desenvolupament personal i el creixement com a grup.
Dins dels diferents projectes del Club, la Minilliga d’Handbol és un pilar imprescindible per a la promoció i iniciació a l’handbol en edat escolar. Es duu a terme mitjançant la invitació als centres educatius de primària a participar en una Lligueta Escolar. Es tracta de participar-hi, sempre que sigui possible, amb grups organitzats amb l’alumnat dels diferents cursos d’escola.
Durant els tres dissabtes de competició, les famílies poden veure com els seus fills i filles s’inicien a la pràctica de l’esport, creant un punt de trobada i d’activitat familiar.
Quin és el projecte?
El Club Esportiu Handbol BCN Sants, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona (Districte de Sants – Montjuïc), la Fundació Ubae, el Secretariat de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, el Projecte Sants Esports, i del Mercat de Sants, organitza dins del seu Pla de Promoció de l’Handbol al barri de Sants, una activitat adreçada als centres educatius de primària que desitgin participar-hi gratuïtament: La Minilliga Handbol BCN Sants.
En què consisteix la proposta Minilliga Handbol Sants ?
Consisteix a oferir a les escoles de primària la possibilitat de conèixer l’handbol a l’alumnat dels cursos de 2n a 6è, i fer-ho participant en una “mini” competició dinamitzada i organitzada per professionals que afavoreixi l’aprenentatge de l’handbol amb l’objectiu d’assolir-ho.
.
Quins són els objectius?
-
Objectiu número 1. Promocionar l’handbol entre l’alumnat dels centres educatius de primària.
-
Objectiu número 2. Promocionar l’esport en equip mitjançant la competició educativa entre escoles i en horari no escolar.
-
Objectiu número 3. Animar a tots els nois i a totes les noies a fer esport, tinguin el nivell que tinguin.
-
Objectiu número 4. Oferir la possibilitat de practicar l’handbol en grups d’iniciació.
Què oferim?
-
4 sessions d’entrenaments en horari extraescolar en grups mixtes que vulguin participar en aquest projecte (les dues primeres abans de la primera jornada de competició). La finalitat d’aquestes sessions és aprendre les normes essencials del joc i els principis bàsics de tàctica col·lectiva i individual per poder iniciar-se al Minihandbol.
-
3 jornades esportives de Minilliga escolar en dissabtes (20 i 27 de maig i 3 de juny). Els equips participants jugaran cada dissabte (en cada jornada) varis partidets (de 8 o 10 minuts de durada) contra equips de les altres escoles participants de la mateixa franja d’edat, mitjançant la concentració de tots els equips i de totes les nenes i nens participants en un mateix poliesportiu.
-
I també oferim sessions de promoció en horari lectiu amb entrenadors i entrenadores del club per a tot el grup classe dels cursos que desitgin participar-hi durant l’horari lectiu dins de les classes d’Educació Física. Consistiria en una acció prèvia a iniciar les sessions d’entrenament en horari no lectiu de preparació per a la Minilliga..
La participació a les 4 sessions d’entrenament i a les jornades de competició de la Miniliga seran totalment gratuïtes.
A qui s'adreça?
-
Noies i nois dels cursos de segon, tercer i quart curs de primària
-
Noies dels cursos de cinquè i sisè de primària.
Què cal fer per participar?
-
Col·laborar a promoure la creació de grups mixtos d’alumnat dels cursos de segon, tercer i quart de primària perquè prenguin part en la Minilliga durant les darreres setmanes del curs (maig-juny).
L’equip ha d’estar compost per un mínim de 6 nois/noies i un màxim de 12. Si hi ha més nois/noies amb interès de jugar, és preferible organitzar un segon equip de l’escola.
És preferible que els equips que es configurin estiguin integrats per nois i noies del mateix curs (de 2n, 3r, 4t, 5è o de 6è) però també és possible agrupant alumnat de 5è i 6è o de 3r i 4t (per exemple). -
Disposar i facilitar d'ús gratuït de la pista poliesportiva de l’escola per desenvolupar les 4 sessions d’entrenament durant les tardes establertes (fora de l’horari lectiu).
Excepcionalment, també es podria estudiar la possibilitat de fer aquestes sessions durant el temps de migdia (temps de menjador).
Si el centre no té pista poliesportiva o no disposa d’horari disponible, s’intentarà proporcionar horaris en instal·lacions esportives municipals properes, concentrant nenes i nens de la mateixa edat (o cursos) de diferents escoles. -
Apuntar-se a la Minilliga mitjançant la inscripció de tots i totes les persones participants. La inscripció es farà preferentment mitjançant el formulari online específic de la Minilliga (el formulari s'obrirà pròximament). També existeix la possibilitat de fer-ho mitjançant el formulari d’inscripció en paper.
Quines contraprestacions tenen les escoles que hi participen?
-
Totes les activitats són gratuïtes per l’alumnat de l’escola participant.
-
Els monitors i les monitores els proporciona el CEH BCN Sants.
-
El material necessari per fer les activitats també el proporciona el CEH BCN Sants.
-
L’Escola ha de col·laborar:
-
amb la promoció de l’handbol, com a oferta d’esport en horari no lectiu, contribuint a donar a conèixer la possibilitat de practicar una modalitat no habitual en les opcions de pràctica no lectiva en la majoria de centres educatius dels barris de Sants.
-
o mitjançant la difusió del centre entre l’alumnat destinatari de l’activitat duta a terme pel professorat d’educació física, la direcció del centre o l’AFA (segons l’organització interna de cada centre).
-
Quan tindrà lloc?
Març – Abril 2023
-
Distribució de la informació a tots els centres educatius del Districte de Sants-Montjuïc.
-
Confirmació de participació en els centres educatius interessats.
-
Període d'inscripció de l’alumnat: de l’11 al 30 d’abril, ambdós inclosos
Maig – Juny 2023
Sessions d'aprenentatge, 1 dia a la setmana de 45’ o 60’ de durada:
-
1a sessió: setmana del 8 al 12 de maig.
-
2a sessió: setmana del 15 al 19 de maig.
-
3a sessió: setmana del 22 al 26 de maig
-
4a sessió: setmana del 29 de maig al 2 de juny.
Jornades de competició de la Minilliga:
-
1a Jornada: 20 de maig.
-
2a Jornada: 27 de maig.
-
3a Jornada: 3 de juny.
I després, què?
Com a possible continuïtat en l’handbol després de la Minilliga, el Club ofereix dues alternatives:
-
Opció A. Fer un grup d’activitat a la mateixa escola.
És possible organitzar un grup d’handbol com a oferta extraescolar de la mateixa escola per al pròxim curs 2023-2024 sempre que es compleixen tres condicions:
-
El centre educatiu estigui d’acord.
-
Hi hagi un nombre suficient de nois i de noies de la mateixa edat.
-
El centre escolar disposi d’un espai esportiu.
-
Opció B. Participar en sessions obertes d’entrenament en grups del propi CE Handbol BCN Sants
Alternativament, si no és possible fer grup com a activitat extraescolar per manca d’espai o insuficient nombre de nois i noies, s’ofereix la possibilitat de participar en entrenaments de grups del club als nois i a les noies interessades en seguir provant l’esport de l’handbol.
Quins són els objectius d'aprenentatge?
Els objectius d’aprenentatge són cinc:
-
Objectiu 1. Ocupar l’espai.
-
Introduir concepte d’amplitud.
-
No jugar tots i totes perseguint la pilota.
-
-
Objectiu 2. Mantenir la possessió de la pilota. Estimular a l’equip que no té la pilota a treballar sobre la interceptació, i així directament potenciar que l’equip amb pilota procuri assegurar la possessió d’aquesta.
-
Objectiu 3. Progressar cap a la porteria contrària.
-
Identificació dels rols: atacar o defendre, en funció de tenir o no la pilota.
-
Si som atacants cal trobar la forma de fer progressar la pilota mitjançant passades indirectes (no es pot botar) el més ràpid possible.
-
-
Objectiu 4. Jugar amb intenció. Aprofundir en els rols d’atacant i defensa:
-
En atac insistir en l’orientació cap a porteria: desmarcades cap a la porteria, selecció de receptors en millors condicions de fer gol, etc.
-
En defensa, ubicar-se entre oponent i porteria i jugar amb l’acuit i la permissivitat de passada per millorar les accions d’interceptació.
-
-
Objectiu 5. Jugar tot col·laborant.
-
Passar-se la pilota i no permetre l’individualisme.
-
Defensar de forma organitzada i defensa individual per assignació.
-
Quins són els continguts i capacitats bàsiques d'aprenentatge que es treballen?
-
No es pot parlar, insistir en el fet que no es demani la pilota. El posseïdor o posseïdora d’aquesta ha d’aprendre a mirar i escollir la millor opció de continuïtat del joc.
-
No es pot tocar a l’adversari o adversària. Sí que es pot molestar sense tocar i es treballa la interceptació
-
Estimular el fet de “jugar ràpidament”. Quan es rep la pilota cal passar o xutar.
Quins són els principals continguts a treballar?
-
Demanar (sense parlar) i rebre la pilota en moviment.
-
Sortir de les zones d’ombra de defenses: desmarcar-se.
-
Encadenament de desplaçaments + recepció + passada o xut.
-
Aprendre a rebre en moviment.
-
Inicialment no incidir en el xut en salt però fer que sempre rebin la pilota abans del xut.
-
Introduir progressivament els xuts en salt de profunditat.
-
Passades indirectes (amb bot) i progressivament orientades cap a porteria.
Quina és la normativa específica de la competició?
Les regles del joc de la Minilliga són específiques, però també s’aplica part del reglament del Minihandbol.
Està prohibit totalment tocar als/les jugadors/@s de l’equip contrari
-
Perquè?
-
Per afavorir el joc d’atac
-
Per potenciar la recuperació de la pilota mitjançant la interceptació
-
-
Sanció
-
Tocar al contrari o a la contraria es considerarà falta i serà sancionat amb cop franc.
-
La sanció s’acompanyarà d’una explicació del tutor o tutora de joc recordant que no es pot tocar.
-
Estan prohibides les passades bombejades per sobre dels defensors
-
Perquè?
-
Per afavorir la interceptació de la pilota per part de tots els defensors i defensores.
-
Per afavorir la recepció sortint de les zones d’ombra defensives.
-
Per potenciar la millora del xut a l'haver de fer que la pilota reboti en el terra en cas d’optar per passades indirectes (“en bot”).
-
-
Sanció
-
En les primeres passades sense bot s’aturarà el joc i es recordarà la necessitat fer passades indirectes al jugadora o jugadora que l’hagi efectuat.
-
La reiteració de passades sense bot serà sancionada amb la pèrdua de la pilota i amb cop franc a favor de l’equip contrari.
-
El bot està prohibit
-
Perquè?
-
Per potenciar les passades entre membres de l’equip.
-
Per tal de facilitar la cooperació entre el mateix equip.
-
-
Sanció
-
La primera vegada que es boti s’aturarà el joc i es recordarà al jugador o jugadora que no es pot botar i que s’ha de passar la pilota a un company o companya d’equip.
-
La reiteració en botar serà sancionada seamb la pèrdua de la pilota.
-
No hi ha un número de passes estipulades. Es recomana passar o xutar a porteria (si la proximitat a la porteria ho permet). No cal explicar quantes passes es poden fer
-
Perquè?
-
Per evitar que quan rebin la pilota el primer que facin sigui comptar les passes: “1, 2 ... i 3”.
-
Per potenciar la continuïtat del joc, passant o xutant ràpid.
-
-
Sanció
-
Els tutors o tutores de joc avisaran que és convenient jugar ràpid.
-
Si cal pitaran passes quan es superin amb claredat el màxim de 3.
-
Les passes no seran sancionades amb rigorositat.
-
Queda prohibit parlar (i en conseqüència també queda prohibit protestar, cridar, queixar-se...) a companys i companyes d’equip i de l’equip contrari i als tutors i tutores de joc.
-
Perquè?
-
Per potenciar la utilització del camp visual i evitar que es passi a qui demani la pilota
-
Per educar en la concentració en la pilota i el joc, i no en qüestionar les decisions del tutor.
-
-
Sanció
-
Pèrdua de la pilota.
-
Quines escoles han participat abans?
Les escoles participants en les set edicions anteriors de la Minilliga han estat:
-
Escola PROA
-
Escola Sant Medir
-
Escola Gayarre
-
Escola Jaume I
-
Escola Barrufet
-
Escola Institució Montserrat
-
Escola Mosen Jacint Verdaguer
-
Escola Lluís Vives
-
Escola Pràctiques
-
Escola del Bosc de Montjuïc
-
Escola Magòria
-
Escola Barkeno
-
Escola El Polvorí
-
Escola Ramon Cases
Horaris d'entrenaments de les escoles participants
Encara per determinar.
Fotografies d'anys anteriors
(Fes clic per a visualitzar les fotografies de cada edició)
Inscripcions per participar
Formulari d'inscripció (per a les escoles)
Formulari d'inscripció (per a jugadors i jugadores del Club)